brede-school-rietschoot-alkmaar-koedijk

 

De Brede School

Elk kind heeft eigen talenten. De mogelijkheid om deze eigen talenten te ontwikkelen op het gebied van creativiteit, sport, techniek, natuur en muziek is binnen het basisaanbod op school beperkt. Door de uitbreiding tot Brede School is hierdoor veel meer mogelijk. De Rietschoot programmeert vanuit het sociaal cultureel werk diverse Brede School activiteiten voor leerlingen van O.B.S De Zandloper en R.K. Basisschool Erasmus. Drie maal per jaar wordt een blok van 8 lessen per activiteit aangeboden. Daarnaast vinden gesprekken plaats om de school en de inpandige BSO op elkaar af te stemmen op pedagogisch vlak en zorg.

Visie Brede School Programma

Iedereen heeft één of meerdere talenten. De één heeft een talent voor pianospelen, een ander heeft een talent voor sport. De meeste mensen zien hun eigen talenten echter als iets heel normaals: “Doe niet zo gek, dat is toch heel normaal dat ik dat doe, dat kan toch iedereen!” Vaak (h)erkennen we onze eigen talenten dus niet terwijl ze ons wel uniek maken. Door een breed scala aan activiteiten te organiseren voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar, ontdekt een kind waar zijn/haar talenten en interesses liggen en kan zich hiermee verder ontwikkelen. Activiteiten die kunnen bijdragen aan de sociale en lichamelijke ontwikkeling, zoals muziek, sport, dans, kunst, toneel, techniek, natuur, knutselen.

Brede School Programma

Inschrijven

Het programma voor de Brede School gaat in het nieuwe schoolseizoen van start. Leerlingen van O.B.S de Zandloper en R.K Basisschool Erasmus kunnen inschrijven via stadskidsalkmaar.nl. Het is niet mogelijk om zonder inschrijving deel te nemen aan het programma.

Financiële bijdrage

Het Brede School Programma wordt gesubsidieerd door de gemeente Alkmaar. Van ouders wordt een bijdrage verwacht van € 16,00 (=8 lessen van € 2,00 per les). Degene die daarvoor in aanmerking komt, kan ook het tegoed op de AlkmaarPas gebruiken.

Het is niet mogelijk om de bijdrage met los geld of via (contactloos) pin in De Rietschoot te voldoen. De bijdrage dient voor de start van het Brede School programma overgemaakt te worden naar NL25 RABO 0376 466 111 ter name van Ontmoetingscentrum De Rietschoot onder vermelding van: Naam deelnemend kind + Cursus.

Programma september – december 2020

 
Maandag - EHBO Koedijk

Wat gaan we doen?

Ben je gevallen? Heeft een van je vrienden een bloedneus? Of is een klasgenootje flauwgevallen? Wanneer en hoe bel je 112 (en waarom bel je nooit 112 voor de grap)? Heb jij interesse om te weten wat je moet doen in noodsituatie? Door het volgen van de EHBO-introductiecursus leer je hoe je moet reageren in situaties waarbij je anderen kunt helpen en zelf niet in paniek raakt.

Natuurlijk ben je daarna nog geen volledige EHBO-er, daar is veel meer voor nodig, maar het begin ken je. Je krijgt voorbeelden uit de praktijk en natuurlijk mag je ook zelf oefenen. En stel vooral vragen. De lessen worden gegeven door gediplomeerde EHBO’er van de EHBO-Vereniging Koedijk.

Wie is EHBO-Vereniging Koedijk?

EHBO-Vereniging Koedijk is opgericht in 1960 en organiseert al meer dan 55 jaar cursussen voor het behalen van het EHBO-diploma. Voor leden die het EHBO-diploma al hebben gehaald worden oefenavonden georganiseerd. Op deze oefenavonden worden de competenties gecontroleerd en zo nodig bijgeschaafd door onze kaderinstructrice, zodat het EHBO-diploma zijn geldigheid behoudt. Verschillende van onze leden verzorgen de EHBO-diensten bij de Dijkloop en op ijsbaan de Meent.

Overzicht

 • Wanneer: vanaf maandag 28 september 2020
 • Waar: De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: € 2,00 per les / € 16,00 voor hele cursus
 • Leeftijd: 8-12 jaar
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Dinsdag - Capoeira

Wat gaan we doen?

Maak kennis met alle aspecten van capoeira; aanval- en verdedigingsbewegingen, acrobatische kunstjes. Maar ook dansen, zingen en muziek maken op ‘echte capoeira-muziekinstrumenten’. Door het beoefenen van Capoeira werk je aan de weerbaarheid, soepelheid en conditie van je lichaam. Capoeira maakt je stressbestendig en vergroot je zelfvertrouwen. Je ontmoet nieuwe mensen en leert veel over Brazilië. Wil je weten of Capoeira iets voor jou is? Maak kennis met deze bijzondere vechtkunst!

Wie is Contramestre Rosendo?

De lessen worden gegeven door Contramestre Rosendo, docent van Capoeira Topazio Nederland. Rosendo komt uit Salvador de Bahia (Brazilië), – ook de bakermat van de capoeira genoemd-, maar woont al bijna 10 jaar in Koedijk.

Overzicht

 • Wanneer: vanaf dinsdag 29 september 2020
 • Waar: Sportzaal De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: € 2,00 per les / € 16,00 voor de hele cursus
 • Leeftijd: 4-8 jaar. Maximaal 25 kinderen in een groep
 • Meenemen: Sportkleding of lekker loszittende kleding
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Woensdag - Tekenles

Wat gaan we doen?

Ben jij dol op tekenen en schilderen? Altijd al willen leren tekenen? Weet je niet waar je moet beginnen of juist hoe je verder moet?  Samen gaan we aan de slag om tot de ontdekking te komen welke technieken je kunt gebruiken om jouw werk bijzonder te maken. Tijdens de tekenlessen krijg je alle ruimte om je te ontwikkelen tot een kleine kunstenaar. Je krijgt de vrijheid om je door fantasie te laten leiden, helemaal los van hoe iets moet of hoe iets hoort. Amir gaat je leren om voorwerpen, dieren, mensen, Disneyfiguren te tekenen en te schilderen. Je kunt allemaal verschillende materialen uitproberen zoals: potlood, krijt, verf.

Wie is Amir?

Amir is nu conciërge van De Zandloper, maar hij was in zijn thuisland Syrië tekendocent. Zijn droom is om weer volledig als tekendocent aan de slag te kunnen gaan.

Overzicht

 • Wanneer: vanaf woensdag 30 september 2020
 • Waar: De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.45  uur
 • Kosten: € 2,00 per les / € 16,00 voor de hele cursus
 • Leeftijd: 8-12 jaar
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Donderdag - muziek met De Kleine Sprankeling

Wat gaan we doen?

Ga mee op een avontuurlijke, muzikale reis, waarbij je muziek (klank, ritme, melodie) samen met de andere kinderen beleeft. Je kunt muziek luisteren, muziek voelen, op muziek bewegen. Saai zitten op een stoel is er niet bij.

Beleven en genieten staat centraal, zodat er een sprankeling kan ontstaan, die een vuurtje kan laten ontbranden voor de passie van muziek. Reis mee door diverse muzikale thema’s. Vlieg op een tapijt naar een betoverend land. Trotseer het wilde westen tussen indianen en cowboys. Verken slingerend de jungle. Elke muzikale reis is anders en aangepast aan de behoefte van de groep.

Wie is De Kleine Sprankeling?

Jessica en Romana Bijvoet zijn twee zussen die al jaren met muziek bezig zijn. Zij vinden muziek zo leuk dat zij het willen door geven aan kinderen. Dat doen zij op een leuke, gezellige en een klein beetje gekke manier.

 • Jessica Bijvoet –  Vanaf mijn zevende begon ik met blokfluitles, daarna ben ik klarinet gaan spelen. Wat een belevenis was het om enkel het koffertje te openen! Na vele kuikentje (een hoog piepend geluid), lukte het mij uiteindelijk om een steeds mooier geluid te produceren. Na een tijdje had ik een nieuwe uitdaging nodig en kreeg ik interesse in de saxofoon. Tot op heden speel ik nog steeds met plezier saxofoon in een harmonie-orkest. Van kleins af aan wist ik het al: als ik later groot ben, wil ik iets voor kinderen betekenen. Ik ben afgestudeerd tot pedagogisch medewerkster en kon gelijk aan de slag in de kinderopvang. Vijftien jaar heb ik met veel plezier op de BSO gewerkt in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.
 • Romana Bijvoet –  Op mijn zevende ben ik begonnen met muziek. Tot mijn elfde op blokfluitles en daarna overgestapt naar hobo (qua theorie op vooropleiding conservatorium niveau). Ik heb mezelf gitaar leren spelen om mijn zang te kunnen begeleiden en zelf liedjes te schrijven. Net als mijn zus ben ik afgestudeerd als pedagogisch medewerkster en heb een paar jaar als gastouder gewerkt. Daarnaast leerde ik kinderen de beginselen van muziek door middel van muziekprojecten. Ik merkte dat ik dit ontzettend leuk vond. Kinderen en muziek passen gewoon super goed bij elkaar en ik vind het heerlijk om deze twee te combineren. Op een manier die echt bij mij past.Ik vind het ook leuk om theater te spelen en ben jarenlang actief lid geweest van theater- en musicalverenigingen. En ik merk dat ik bij mijn muzieklessen altijd iets van theater meegeef. Ik hou er van om muziek beeldend te maken en een volle belevenis te geven. Dat maakt het voor de kinderen, en voor mezelf extra speciaal.

Overzicht

 • Wanneer: vanaf donderdag 1 oktober 2020
 • Waar: De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: € 2,00 per les / € 16,00 voor hele cursus
 • Leeftijd: 4-8 jaar
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Vrijdag - Sport Extra

Wat gaan we doen?

Het aanbod van sportactiviteiten varieert van een sportinstuif waarbij er 8 weken lang een andere sport aan bod komt, tot een specifieke aanvraag voor bijvoorbeeld inline skaten.

Overzicht

 • Wanneer: vanaf vrijdag 1 oktober 2020
 • Waar: Sportzaal De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: info volgt
 • Leeftijd: info volgt. Maximaal 25 kinderen in een groep
 • Meenemen: sportkleding of lekker loszittende kleding
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Voorbeelden Brede School activiteiten

Tekenles

Wat gaan we doen?

Ben jij dol op tekenen en schilderen? Altijd al willen leren tekenen? Weet je niet waar je moet beginnen of juist hoe je verder moet?  Samen gaan we aan de slag om tot de ontdekking te komen welke technieken je kunt gebruiken om jouw werk bijzonder te maken. Tijdens de tekenlessen krijg je alle ruimte om je te ontwikkelen tot een kleine kunstenaar. Je krijgt de vrijheid om je door fantasie te laten leiden, helemaal los van hoe iets moet of hoe iets hoort. Amir gaat je leren om voorwerpen, dieren, mensen, Disneyfiguren te tekenen en te schilderen. Je kunt allemaal verschillende materialen uitproberen zoals: potlood, krijt, verf.

Wie is Amir?

Amir is nu conciërge van De Zandloper, maar hij was in zijn thuisland Syrië tekendocent. Zijn droom is om weer volledig als tekendocent aan de slag te kunnen gaan.

Overzicht

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Waar: De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.45  uur
 • Kosten: € 2,00 per les / € 16,00 voor de hele cursus
 • Leeftijd: 8-12 jaar
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Capoeira

Wat gaan we doen?

Maak kennis met alle aspecten van capoeira; aanval- en verdedigingsbewegingen, acrobatische kunstjes. Maar ook dansen, zingen en muziek maken op ‘echte capoeira-muziekinstrumenten’. Door het beoefenen van Capoeira werk je aan de weerbaarheid, soepelheid en conditie van je lichaam. Capoeira maakt je stressbestendig en vergroot je zelfvertrouwen. Je ontmoet nieuwe mensen en leert veel over Brazilië. Wil je weten of Capoeira iets voor jou is? Maak kennis met deze bijzondere vechtkunst!

Wie is Contramestre Rosendo?

De lessen worden gegeven door Contramestre Rosendo, docent van Capoeira Topazio Nederland. Rosendo komt uit Salvador de Bahia (Brazilië), – ook de bakermat van de capoeira genoemd-, maar woont al bijna 10 jaar in Koedijk.

Overzicht

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Waar: Sportzaal De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: € 2,00 per les / € 16,00 voor de hele cursus
 • Leeftijd: 4-8 jaar. Maximaal 25 kinderen in een groep
 • Meenemen: Sportkleding of lekker loszittende kleding
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

SportXtra

Wat gaan we doen?

Elke woensdagmiddag kun je lekker sporten onder begeleiding van een ervaren sportdocent van Alkmaar Sport. SportXtra biedt alle kinderen een sport aan op maat, zodat elk kind op zijn eigen niveau mee kan doen. Er is veel variatie waardoor de uitdaging groot blijft.

Wie is Alkmaar Sport?

Alkmaar Sport stimuleert zoveel mogelijk mensen uit de regio om te gaan sporten omdat het leuk, gezellig en gezond is. Zij beheert en exploiteert sportaccommodaties en adviseert en ondersteunt verenigingen, scholen en gemeenten. Door samen te werken creëert Alkmaar Sport een schone, veilige en inspirerende sportomgeving. Alkmaar Sport organiseert in De Rietschoot en De Hofstaete o.a. SportXtra (gratis sporten in de wijk), Sport Vitaal (meer bewegen voor ouderen) en Internationaal Dansen.

Overzicht

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Waar: Sportzaal De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: gratis
 • Leeftijd: 4-8 jaar. Maximaal 25 kinderen in een groep
 • Meenemen: sportkleding of lekker loszittende kleding
 • Iets voor jou? Je hoeft je niet aan te melden, kom gewoon langs!

Fotografie cursus

Wat gaan we doen?

Wat kan een camera eigenlijk allemaal?  Welke knopjes kun je ontdekken ? Hoe moet je scherpstellen?  Hoe kun je op een eenvoudige wijze al mooiere, betere, interessantere foto’s maken? Wat houdt kikkerperspectief in en wat betekent compositie? Al deze vragen komen aan de orde tijdens deze fotografie cursus van Linda Karels.

De uitleg houden we kort en bondig, waarbij je wordt uitgedaagd om de kennis die je al weet te delen met de groep. Na de uitleg gaan we direct aan de slag met de camera, waarbij je spelenderwijs de technieken en vaardigheden kunt uitproberen.  Maak vooral gebruik van je eigen creativiteit .

We gaan schrijven met licht in het donker, met bevriezen in de lucht en je handen voor je gezicht fotograferen, waarbij je en je handen en je gezicht ziet. Kortom veel creatieve en leuke dingen met de camera.

Wie is Linda Karels?

Ik ben fotograaf en woon in Alkmaar in de buurt van het AZ stadion en ben dol op natuurfotografie. Verder vind ik les geven ontzettend leuk en dat doe ik in de leeftijd van 8 t/m 80 jaar. Door mijn ervaring in het basisonderwijs weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om op een leuke, uitdagende manier les te krijgen, waarbij je ook nog iets leert.

Overzicht

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Waar: Binnen en Buiten rondom De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: € 2,00 per les / € 16,00 voor de hele cursus
 • Leeftijd: 9-12 jaar. Maximaal 10 kinderen in een groep
 • Meenemen: Je kunt je eigen camera meenemen. Heb je zelf geen camera, geef dit dan van tevoren even door.
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Kids Cinema Club

Wat gaan we doen?

Ben jij enorm fan van animatiefilms en tekenfilms? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Elke twee weken organiseert De Rietschoot van 14.30 tot 16.30 uur De Kids Cinema Club met leuke animatiefilms. De films zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Informatie

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Waar: Toneelzaal De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 16.30 uur
 • Kosten:  € 2,00 per film
 • Leeftijd: 6-12 jaar
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Overzicht mogelijke films

 • Detective Pikachu
  Tim Goodmans vader wordt op mysterieuze wijze ontvoerd. Op een dag ontmoet Tim een Pikachu, een eigenaardig pratend wezen dat niet zo sterk en wendbaar is als andere Pikachu’s, maar beweert een uitermate goede rechercheur te zijn. Samen beginnen ze aan een missie om Tims vader te vinden. Tijdens hun zoektocht worden ze geholpen door de journalist Lucy.
 • The Secret Life of Pets
  Max woont in een appartementencomplex in Manhattan. Zijn leven als favoriete huisdier komt echter op zijn kop te staan als zijn eigenares een bastaard, genaamd Duke, mee naar huis neemt. Als blijkt dat het schattige witte konijntje Snowball een leger van verlaten huisdieren bijeenbrengt om wraak te nemen op alle gelukkige huisdieren, moeten ze hun ruzies even opzijzetten.
 • Corgi
  Het verhaal volgt de avonturen van Rex, de meest geliefde hond van de Britse vorstin. Wanneer hij op een dag van zijn bazin gescheiden raakt, stuit hij op een vechtclub waar allerlei verschillende honden het tegen elkaar opnemen. Tijdens zijn zoektocht om de koningin terug te vinden, wordt Rex verliefd en ontdekt hij zijn ware aard.
 • Hoe tem je een draak 3
  Hiccup probeert zijn droom te vervullen door een vreedzame draken-utopie te creëren. Ondertussen ontdekt Toothless een ongetemde, ongrijpbare partner die ervoor zorgt dat de Night Fury vertrekt. Wanneer het gevaar thuis groter wordt en Hiccup als dorpshoofd op de proef wordt gesteld, moeten zowel draak als ruiter onmogelijke beslissingen maken om hun soort te redden.
 • Wonderpark
  De fantasievolle June ontdekt een pretpark genaamd Wonderland, dat verborgen zit in het bos. Het park beschikt over leuke glijbanen en pratende dieren. June ontdekt al snel dat het park uit haar eigen fantasie is ontsproten en dat ze de enige hoop is, samen met de dieren, om deze magische plek te redden.
 • Toystory 4
  Woody heeft altijd vertrouwen gehad in zijn plek op deze wereld. Zijn grootste prioriteit is de zorg voor Andy en Bonnie. Wanneer Bonnie met tegenzin een nieuw stuk speelgoed, genaamd ‘Forky’, toevoegt aan haar kamer, ontdekt Woody tijdens een avontuurlijke rondreis met oude én nieuwe vrienden, hoe groot de wereld van speelgoed werkelijk kan zijn.
 • Ralph Breaks the internet
  Deze film speelt zich zes jaar na de eerste film af. Ralph en co. zetten hun avonturen voort en hoppen nog steeds van het ene naar het andere arcadespel. Ze ontdekken echter een nieuw fenomeen: het internet. Een hele nieuwe wereld gaat open voor Ralph nu zijn ‘Wreck-it’ arcadegame een online versie krijgt.
 • SmallFoot
  Smallfoot volgt een yeti die ervan overtuigd is dat mensen bestaan. De rest van zijn soort gelooft echter niet in deze gekke, kleinvoetige wezens. Hij gaat er vervolgens op uit om het bestaan van deze wezens aan te tonen.
 • Duck Duck
  De extravagante gans Ben ziet het leven als één grote race. Hij doet liever acrobatische kunstjes in de lucht dan dat hij zich focust op familie en de jaarlijkse migratie. Maar dan worden de kleine eendjes Mo en Vie per ongeluk door Ben gescheiden van hun vlucht en vragen ze Ben machteloos om hulp om weer terug te keren. Ben wil hier niets van weten, totdat hij zijn vleugel door een ongeluk verwondt en er niets anders op zit dan samen op reis te gaan. Ze banen zich een weg door het landschap en komen voor het ene na het andere obstakel te staan.
 • Playmobile film
  Wanneer haar jongere broertje Charlie plotseling verdwijnt in het universum van Playmobil, begint Marla aan de zoektocht van haar leven. Terwijl ze een fantastische reis door adembenemende nieuwe werelden maakt, werkt Marla samen met enkele heldhaftige nieuwe vrienden, waaronder de goedgebekte vrachtwagenchauffeur Del, de onstuimige en charismatische geheimagent Rex Dasher, een lieve maar klungelige robot en een extravagante fee.
 • Trouble
  Het hondje Trouble heeft alles wat zijn hondenhart begeert. Zijn baasje, een rijke barones, is de allerliefste. Maar als zij er plotsklaps niet meer is, wordt Trouble door haar irritante kinderen bij het vuilnis gezet. Als blijkt dat ze zonder hem geen kans maken op de erfenis, ontstaat er een klopjacht op Trouble. Ondertussen is de vrolijke viervoeter in een doldwaas avontuur in de stad belandt met o.a. wilde honden, zingende eekhoorns en een boze pizzabakker. Een getalenteerde zangeresje neemt Trouble onder haar hoede, tot de kinderen van de barones hem weer opsporen.
 • Geheim agent Marnie
  Mollige oranje huiskat Marnie slaapt, eet en kijkt de hele dag tv. Haar lieve baasje Rosalinde behandelt haar als haar kind en Marnie wordt tot op het bot verwend. Marnie heeft één grote droom: een geheim agent te worden. Als Rosalinde’s broer Paul in huis komt en zegt een belangrijke onderzoekszaak voor haar te hebben is Marnie dan ook gelijk enthousiast. Maar Paul blijkt andere snode plannen te hebben en Marnie wordt ontvoerd naar een plek ver van huis. Zij weet niet waar ze is en is ten einde raad, maar gelukkig ontmoet Marnie de neurotische haan Egbert, laffe hond Elvis en de dromerige ezel Anthony.
 • Trolls
  Poppy is een trol met het talent om in een oogwenk uit te barsten in muzikale mash-ups. Ze onderneemt samen met de altijd sombere trol Knoest een reddingsmissie om haar vrienden te redden uit de handen van de duistere Bergens en hun leider, Koning Gristle. Poppy zal alles op alles moeten zetten en kleur moeten bekennen om de reddingsmissie tot een goed einde te kunnen brengen

Hardlopen voor De Dijkloop

Wat gaan we doen?

Hardlopen blijft de moeder der sporten. Bijna iedereen kan het. Of je nu veel meters moet afleggen bij de voetbal als middenvelder, 2 keer in de week op de tennisbaan staat of je wilt gewoon lekker wat kilometers maken, goed en effectief lopen valt of staat met de juiste training. De trainingen zijn erg gevarieerd en elke week hebben wij een ander thema als uitgangspunt. Denk hierbij aan krachttraining of snelheid verbeteren. Na de zes weken training kan je aan één gesloten 2 km hardlopen. Feitelijk ben je dus kanshebber op een podiumplek bij De Dijkloop…

In 6 weken tijd gaat Winfred van Groningen jou klaarstomen voor De Dijkloop. Uiteraard is dit niet het hoofddoel. Wil jij gewoon lekker wat aan je conditie doen of je looptechniek verbeteren dan ben je uiteraard ook van harte welkom.

Overzicht

 • Wanneer: nog niet bekend. Ook datum De Dijkloop nog niet bekend.
 • Waar: op het grasveld naast De Rietschoot
 • Kosten: € 2,00 per les / € 16,00 voor de hele cursus
 • Leeftijd: 8-12 jaar
 • Meenemen: Hardloop- of sportschoenen. Sportkleding en eventueel een handdoek en een flesje drinken
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Beleef de natuur

Wat gaan we doen?

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Daarom werkt IVN dagelijks aan een (be)leefwereld waarin contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is. IVN brengt de natuur dichtbij: op school, de kinderopvang en in de vrije tijd. IVN neemt kinderen mee naar buiten en faciliteert pedagogisch medewerkers, leerkrachten en ouders met opleidingen, lesmaterialen en leermiddelen. Zo planten we het zaadje van de liefde en zorg voor de natuur.

Programma

 • Korte uitleg over het ontstaan van de aarde. Daarna gaan wij op zoek naar vroegbloeiende bloemen en planten aan de hand van zoekkaarten.
 • Korte uitleg over verschillende vogels. Vervolgens gaan we op zoek naar vogels in de omgeving met een verrekijker en een zoekkaart.
 • Korte uitleg over kriebelbeestjes. Daarna gaan wij met zoekkaarten, loep, bakjes en schepjes naar buiten.
 • Korte uitleg over waterdiertjes. Met schepnetten, emmers, bakjes gaan we op zoek naar alles wat er leeft in het water.

Tijdens deze 4 natuurlessen zijn er 2 microscopen beschikbaar, waarmee alles wat de kinderen gevonden hebben nog eens goed bekeken kan worden.

Wie is IVN?

IVN (Instituut voor Natuureducatie) verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.

Overzicht

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Waar: Rondom De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: € 2,00 per les / € 8,00 voor hele cursus
 • Leeftijd: 7-12 jaar
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Muziek met De Kleine Sprankeling

Wat gaan we doen?

Ga mee op een avontuurlijke, muzikale reis, waarbij je muziek (klank, ritme, melodie) samen met de andere kinderen beleeft. Je kunt muziek luisteren, muziek voelen, op muziek bewegen. Saai zitten op een stoel is er niet bij.

Beleven en genieten staat centraal, zodat er een sprankeling kan ontstaan, die een vuurtje kan laten ontbranden voor de passie van muziek. Reis mee door diverse muzikale thema’s. Vlieg op een tapijt naar een betoverend land. Trotseer het wilde westen tussen indianen en cowboys. Verken slingerend de jungle. Elke muzikale reis is anders en aangepast aan de behoefte van de groep.

Wie is De Kleine Sprankeling?

Jessica en Romana Bijvoet zijn twee zussen die al jaren met muziek bezig zijn. Zij vinden muziek zo leuk dat zij het willen door geven aan kinderen. Dat doen zij op een leuke, gezellige en een klein beetje gekke manier.

 • Jessica Bijvoet –  Vanaf mijn zevende begon ik met blokfluitles, daarna ben ik klarinet gaan spelen. Wat een belevenis was het om enkel het koffertje te openen! Na vele kuikentje (een hoog piepend geluid), lukte het mij uiteindelijk om een steeds mooier geluid te produceren. Na een tijdje had ik een nieuwe uitdaging nodig en kreeg ik interesse in de saxofoon. Tot op heden speel ik nog steeds met plezier saxofoon in een harmonie-orkest. Van kleins af aan wist ik het al: als ik later groot ben, wil ik iets voor kinderen betekenen. Ik ben afgestudeerd tot pedagogisch medewerkster en kon gelijk aan de slag in de kinderopvang. Vijftien jaar heb ik met veel plezier op de BSO gewerkt in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.
 • Romana Bijvoet –  Op mijn zevende ben ik begonnen met muziek. Tot mijn elfde op blokfluitles en daarna overgestapt naar hobo (qua theorie op vooropleiding conservatorium niveau). Ik heb mezelf gitaar leren spelen om mijn zang te kunnen begeleiden en zelf liedjes te schrijven. Net als mijn zus ben ik afgestudeerd als pedagogisch medewerkster en heb een paar jaar als gastouder gewerkt. Daarnaast leerde ik kinderen de beginselen van muziek door middel van muziekprojecten. Ik merkte dat ik dit ontzettend leuk vond. Kinderen en muziek passen gewoon super goed bij elkaar en ik vind het heerlijk om deze twee te combineren. Op een manier die echt bij mij past.Ik vind het ook leuk om theater te spelen en ben jarenlang actief lid geweest van theater- en musicalverenigingen. En ik merk dat ik bij mijn muzieklessen altijd iets van theater meegeef. Ik hou er van om muziek beeldend te maken en een volle belevenis te geven. Dat maakt het voor de kinderen, en voor mezelf extra speciaal.

Overzicht

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Waar: De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: € 2,00 per les / € 16,00 voor hele cursus
 • Leeftijd: 4-8 jaar
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

EHBO Koedijk

Wat gaan we doen?

Ben je gevallen? Heeft een van je vrienden een bloedneus? Of is een klasgenootje flauwgevallen? Wanneer en hoe bel je 112 (en waarom bel je nooit 112 voor de grap)? Heb jij interesse om te weten wat je moet doen in noodsituatie? Door het volgen van de EHBO-introductiecursus leer je hoe je moet reageren in situaties waarbij je anderen kunt helpen en zelf niet in paniek raakt.

Natuurlijk ben je daarna nog geen volledige EHBO-er, daar is veel meer voor nodig, maar het begin ken je. Je krijgt voorbeelden uit de praktijk en natuurlijk mag je ook zelf oefenen. En stel vooral vragen. De lessen worden gegeven door gediplomeerde EHBO’er van de EHBO-Vereniging Koedijk.

Wie is EHBO-Vereniging Koedijk?

EHBO-Vereniging Koedijk is opgericht in 1960 en organiseert al meer dan 55 jaar cursussen voor het behalen van het EHBO-diploma. Voor leden die het EHBO-diploma al hebben gehaald worden oefenavonden georganiseerd. Op deze oefenavonden worden de competenties gecontroleerd en zo nodig bijgeschaafd door onze kaderinstructrice, zodat het EHBO-diploma zijn geldigheid behoudt. Verschillende van onze leden verzorgen de EHBO-diensten bij de Dijkloop en op ijsbaan de Meent.

Overzicht

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Waar: De Rietschoot
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: € 2,00 per les / € 16,00 voor hele cursus
 • Leeftijd: 8-12 jaar
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl

Kooklessen

Wat gaan we doen?

Tijdens de kooklessen leer je meer over allemaal verschillende ingrediënten en kooktechnieken. We gaan ruiken, proeven, snijden, mixen, kloppen en bakken, waarbij de nadruk ligt op het plezier hebben in koken en gezond eten. Na de les krijg je natuurlijk je bakje eten mee naar huis!

Overzicht

 • Wanneer: nog niet bekend
 • Waar: Basisschool De Erasmus, JMP De Biestraat 2-4, Daalmeer
 • Tijdstip: 14.30 – 15.30 uur
 • Kosten: € 10,00 voor heel blok. € 2,00 per les
 • Leeftijd: 8-12 jaar
 • Overzicht en aanmelden: stadskidsalkmaar.nl