Buurtbemiddeling in tijden van Corona

Samen met elkaar door Corona

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom het corona-virus. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, moet thuis werken en de kinderen helpen met het schoolwerk. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want je hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en je kunt misschien nu ook wel minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

Tips
Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.

Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.

Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen je emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder.

Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.

Kom je er samen niet uit?
Kom je er niet uit met de buren, dan zou buurtbemiddeling behulpzaam kunnen zijn. Stichting De Bemiddelingskamer heeft jaren ervaring en is gespecialiseerd in burenbemiddeling. Zij beschikken over een netwerk van goed opgeleide en ervaren vrijwilligers die op verzoek bemiddelen bij burenproblemen. Ze luisteren naar het verhaal van beide buren. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal.

De Bemiddelingskamer is een stichting zonder winstoogmerk. Buurtbemiddeling is voor geheel gratis.

Gemeente Alkmaar, Nathalie Peters
Bereikbaar: ma, di, do 9.00 – 17.00
Telefoon: 06-24368153
E-mail: n.peters@debemiddelingskamer.nl