Capoeira, een braziliaanse gevechtskunst

Capoeira, een vorm van kunst

Het nieuwe seizoen is begonnen. Dit betekent dat er deze week al weer een aantal vaste activiteiten van start zullen gaan in De Rietschoot. Een daarvan is Capoeira. Deze Braziliaanse gevechtskunst bevat een rijke combinatie van sport, verdediging, dans, acrobatie, kunst, cultuur, muziek en spel. De lessen zullen worden gegeven door de ervaren Capoeiraspeler Contramestre Rosendo (Grupo Interacional de Capoeira Topazio).

Een verborgen training

Capoeira is een vechtkunst, ontstaan tijdens de slavernij in Brazilië. Slaven werden onder streng toezicht gehouden en mochten geen ‘gevechtstraining’ beoefenen. Om de opzichters te misleiden, werden gevechtstrainingen gecamoufleerd als dans. Capoeira is een combinatie van muziek maken, luisteren naar de muziek en het bewegen en reageren op die muziek. Het capoeiraspel wordt gespeeld in een kring (roda) van mensen die live muziek maken met verschillende instrumenten: Berimbau (snaarinstrument), Atabaque (houten trommel), pandeiro (tamboerijn), en veel passie. Twee personen nemen het tegen elkaar op en spelen capoeira door aanval- en verdedigingstechnieken vloeiend uit te wisselen.

Er wordt vaak gezegd; ‘bij capoeira mag je elkaar toch niet raken?’ Bij capoeira ga je wel degelijk de strijd met elkaar aan waarbij je met trappen en ontwijkende of acrobatische  bewegingen, je tegenstander te slim af probeert te zijn.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier