De Rietschoot en De Zandloper, Samen voor een schoner Koedijk!

Samen voor een schoner Koedijk!

Donderdag 7 juni slaan De Zandloper en De Rietschoot de handen ineen in de strijd tegen zwerfafval in Koedijk. Gesteund door de landelijke organisatie NederlandSchoon, en de gemeente Alkmaar gaan we met een ploeg van ongeveer 62 leerlingen van basisschool de Zandloper de omgeving rondom de Rietschoot schoonmaken. Wij willen graag dat onze sportvelden, scholen en wijken schoon en zwerfafvalvrij blijven. Plastic flesjes, blikjes en andere verpakkingen horen niet op de grond. Bovendien zijn deze materialen waardevol als grondstof voor nieuwe producten. Samen zorgen we dat flesjes, blikjes en andere verpakkingen worden opgeruimd en ingezameld. Dat leidt niet alleen tot een schone leefomgeving, maar ook tot een mooie beloning voor de deelnemende scholen en verenigingen.

Zie jij ook het belang van een schone leefomgeving zonder zwerfafval? Doe jij met liefde wat extra’s voor jouw buurt? Dan ben jij stiekem al een Supporter van Schoon! Samen staan we sterker. Met jou erbij kunnen we een nog groter verschil maken. Een schone buurt zonder zwerfafval geeft een gelukkig gevoel.

Wat is Zwerfafval?

Zwerfafval is een verzamelwoord voor een heleboel soorten afval op straat. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes. Benieuwd naar een overzichtje?

Afbraaktijden

Een kenmerk van zwerfafval is dat het niet, of pas over zeer lange tijd, afbreekbaar is. De tijd die het kost of een stuk zwerfafval af te breken, noemen we de afbraaktijd. En die verschilt per soort afval. Sommige afbraaktijden klinken logisch – zoals de flinke periode die het kost om een blikje af te breken – maar sommige afbraaktijden kunnen ook verrassend zijn. Wist je bijvoorbeeld dat een klokhuis er 2 weken over doet om af te breken? En een bananenschil een heel jaar? Ook dat is afval dat in de afvalbak thuishoort dus.

Wat jij kunt doen

Supporter van Schoon ben je als je een schone omgeving belangrijk vindt én als je daar graag iets extra’s voor doet. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Door je eigen afval op de juiste plekken achter te laten. Door af en toe een opruimactie te organiseren, waarmee je de buurt zwerfafvalvrij maakt. Door je bedrijf of school Supporter van Schoon te maken, en dat uit te dragen. Of door bijvoorbeeld een spreekbeurt te geven over zwerfafval.

 

(bron: www.nederlandschoon.nl)

Voor meer informatie over deze actie:
https://www.supportervanschoon.nl/acties-in-de-buurt/actie?id=62608