Dj Davidoff weet zich omringd door een trouw publiek. (Foto: Luciënne van der Stouwe

‘Avondjes in g-disco hebben ontzettend geholpen’ Disco voor mensen met en zonder beperking in De Rietschoot

KOEDIJK – Een disco voor mensen mét en zonder beperking. Een goed initiatief en dus vinden er acht keer per jaar disco’s plaats in wijkcentrum De Rietschoot in Koedijk, waarbij er rekening gehouden wordt met iedereen. De muziek is in handen van Dj Davidoff, de artiestennaam van David Hervas, die zelf precies weet waar mensen met een beperking tegenop lopen in het uitgaansleven van Alkmaar. “Ik ben zelf licht autistisch en was vroeger een vaste bezoeker van de disco’s voor mensen met een beperking in Extase. Die vaste avondjes uit in de g-disco hebben mij ontzettend geholpen en daarom heb ik mij ooit opgegeven om dj te worden voor de disco-avond in De Rietschoot.”

Bij het gebruikelijke uitgaansleven denken velen aan licht-effecten zoals stroboscopen. Sfeerverhogend, maar ook funest als je last van epilepsie hebt. Bij de disco voor mensen mét en zonder beperking is de opzet dan ook wezenlijk anders, geeft Hervas aan. “Om te beginnen sta ik als dj niet op een podium, maar draai ik tussen de mensen in. Zo ziet iedereen mij als een gelijke en kan ik daarnaast ook zelf dansen”, lacht hij. “Verder maak ik gebruik van een beamer op een feestavond, omdat er ook dove bezoekers zijn. Die kunnen de muziek niet horen, maar hebben zodoende ook iets waar ze van kunnen genieten. Het belangrijkste van de disco-avond is dat mensen uit hun schulp raken en in contact komen met anderen.”

Verzoeknummers

Een echte disco kan niet zonder lichteffecten, geeft Hervas grif toe. “Alleen kiezen wij er voor om de lichteffecten naar het plafond te sturen. Zo heeft niemand er last van en heerst er toch een feestelijke sfeer, waarbij ik de muziek draai die mensen aanvragen via verzoekbriefjes. En als ik de aangevraagde muziek niet heb, dan kan ik altijd via Youtube zoeken naar het gewenste liedje van de favoriete artiest.”

Karaoke

Vaste prik tijdens de disco voor mensen met en zonder beperking is het karaokegedeelte. Dat is het moment dat een bezoeker even zelf het middelpunt van de aandacht is. “Via een aanvraagbriefje kunnen bezoekers een liedje aanvragen wat ze zelf willen zingen”, verduidelijkt Hervas. “Hierbij probeer ik het wel zo eerlijk mogelijk te verdelen, want iedereen die dat wil moet de kans krijgen om een liedje te zingen.”

Impuls

Dat er behoefte aan een disco voor mensen met een beperking is vanuit de doelgroep, weet Marga Riekwel als geen ander. Als voorzitter van bewonersonderneming De Rietschoot opende zij ooit de deuren van het wijkcentrum voor het initiatief nadat Extase gesloten werd. Toch kan de disco-avond wel een nieuwe impuls gebruiken. “Er is genoeg ruimte voor meer bezoekers zonder beperking. Dat kunnen jongeren uit Koedijk zijn, maar bijvoorbeeld ook studenten van een opleiding in bijvoorbeeld Sociaal Pedagogisch Werk. Zodoende komen mensen met een beperking meer in contact met mensen zonder beperking.”

Zaterdag 29 oktober is er een speciale disco waarbij het thema Halloween is van 19.00 tot 23.00 uur in De Rietschoot aan Saskerstraat 22 in Koedijk. Entree is 2,50 euro, waarbij begeleiders gratis entree hebben. Buslijnen 2, 3, en 4 stoppen en vertrekken achter De Rietschoot. Interesse om als sponsor of vrijwilliger een bijdrage te leveren aan de disco voor mensen met en zonder beperking? Neem dan contact op via info@derietschoot.nl.

Bron: Rodimedia. Artikel geplaatst op zaterdag 15 oktober 2016 – 12:57