Gouden Dagen Nederland

Gouden Dagen Nederland is het goede doel voor ouderen. Wij maken ons hard voor de kwaliteit van leven van ouderen. Want juist ouderen hebben te maken met verliezen die onomkeerbaar zijn. Als je niet meer mobiel bent, je gezondheid slechter wordt en/of veel mensen om je heen hebt verloren, worden mooie momenten zeldzaam. Aandacht is het sleutelwoord in onze aanpak… zodat iemand zich gezien en gehoord voelt.

Gouden Dagen Alkmaar-Noord

Met het Gouden Dagen programma in het Senioren Wijksteunpunt De Hofstaete willen wij graag zoveel mogelijk ouderen in Alkmaar-Noord bereiken met een mooi activiteitenaanbod.

Waarom is Gouden Dagen noodzakelijk?

Het aantal ouderen in Nederland groeit en meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. De zelfredzaamheid wordt minder, de zorg die ze krijgen is beperkt en mogelijkheden om zelf actief te blijven zijn niet altijd voorhanden. In het drukke dagelijks leven is de tijd om naar elkaar om te zien beperkt en soms is het ook moeilijk in te schatten of iemand zit te wachten op wat extra aandacht. Maar we hebben het allemaal nodig. En aandacht helpt… helemaal als je een dagje ouder wordt en belangrijke mensen om je heen wegvallen. Een belangrijke uitdaging in het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen, ligt in het vinden en bereiken van de kwetsbare groep. Dit zijn mensen die in de regel niet zelf aankloppen en niet herkennen en/of erkennen dat ze een helpende hand kunnen gebruiken. Daarom is de samenwerking met wijkcentra, zorg- en welzijnsinstellingen zo belangrijk. Zij hebben een buurtfunctie en bereik in de wijk door een ontmoetingsplek en/of koffiegelegenheid én door een dienstenpakket (met bijvoorbeeld thuiszorg) waarmee zij bij de ouderen in de wijk komen.

Gouden Langspeelplaat

De Gouden Langspeelplaat, is een muzikaal programma dat speciaal is opgezet voor senioren in De Hofstaete. Een middag per maand kunt u daar komen genieten van de grootste talenten uit de regio! Nog meer genieten tijdens de optredens met een gratis kopje koffie. De koffie wordt gesponsord door Albert Heijn, de Mare.

Gouden Koffie

De waarde van samen koffie drinken? Onbetaalbaar als het niet meer vanzelfsprekend is! Dit geldt voor veel ouderen die een partner zijn verloren, waarbij vrienden zijn weggevallen en familie ver(der) weg woont. Met Gouden Koffie brengen we mensen bij elkaar. Het is gezellig, mensen gaan met elkaar in gesprek en luisteren naar elkaar óf naar een mooi muziekoptreden. Alleen is ook maar alleen. Samen is gezelliger. Kom koffie drinken op de maandag- en woensdagochtend.

Gouden Wensen

Nog één keer terug naar het huis of de plaats waar u bent opgegroeid, naar het café waar u uw overleden partner voor het eerst hebt gezien, of ervaren hoe het is om te vliegen in een luchtballon? Het zijn eenvoudige, maar ook betekenisvolle óf laatste wensen. Want als je niet meer mobiel bent, je gezondheid slechter wordt of je veel mensen om je heen hebt verloren, is het niet meer vanzelfsprekend dat wensen nog uitkomen. Gouden Dagen laat individuele, maar ook groepswensen uitkomen.

Laat uw Gouden Wensen aan ons weten via de wensboom in het Senioren Wijksteunpunt De Hofstaete.

Gouden Donatie

Helpt u mee om onze Gouden activiteiten te organiseren? U kunt doneren via Gouden Donatie. Graag op het formulier ‘De Hofstaete/Alkmaar’ vermelden.

Een greep uit de al vervulde Gouden Wensen

Gouden motortocht

Gouden motortocht

Dankzij 2Wheels4Wings heeft Gouden Dagen Alkmaar-Noord een stoere wens kunnen vervullen. Vrijdagavond werd Wim Bijpost als een vorst rondgereden op een trike, begeleid door meerdere motorrijders.

Tegen zes uur ‘s avonds stonden twee in het goud geklede mensen voor de deur van zijn appartement. Totaal verrast, maar nietsvermoedend, reageerde Wim Bijpost nog behoorlijk nuchter. “Als ik had geweten dat jullie zouden komen had ik me nog even geschoren.” Langzaam begon het tot hem door te dringen dat het Gouden Dagen team voor iets speciaals kwam. Voor het Senioren Wijksteunpunt De Hofstaete stond een glanzende witte trike op hem te wachten en werd hij begroet door een stoet ronkende en brullende motoren. Omdat het buiten toch wat fris begon te worden, werden er nog snel wat dikke kleren van binnen gehaald en kon Wim dik aangekleed aan zijn bijzondere motortocht beginnen. Tijdens de rit kwam de regen met bakken uit de hemel en werd de motortocht iets ingekort. Maar wat heeft Wim genoten! Bedankt 2Wheels4Wings en Gouden Dagen Alkmaar-Noord voor deze prachtige ervaring.

 

Gouden circus

“Zo lang mogelijk voor gehandicapte dochter zorgen.”

Soms komt er een ontroerende hartewens bij Gouden Dagen binnen, die je met alle liefde en inzet wilt vervullen, maar gewoonweg niet te organiseren valt. Zo ook de wens van mevrouw Wittink (89): “Dat ik zo lang mogelijk voor mijn gehandicapte dochter Marijke (62) kan zorgen.” Marijke was een levenslustige en creatieve scholier toen zij als 13-jarige frontaal werd aangereden door een brommer. Na maanden coma en jaren revalidatie en logopedie bleken haar hersenen permanent beschadigd. De hersenen geven het signaal niet meer goed door aan het lichaam, de spieren, de motoriek, de spraak, de coördinatie. Alle herinneringen van voor het ongeluk zijn gewist. Gouden Dagen Alkmaar-Noord kan het leven van mevrouw Wittink niet verlengen en haar bezorgdheid niet overnemen, maar wellicht wel zorgen voor een leuke ontspannen middag voor hen beiden en nieuwe herinneringen te maken.

De dames werden thuis opgehaald en enthousiast uitgezwaaid door meerdere buren. Op naar Grand Café Klunder voor een overheerlijke en uitgebreide high-tea. “Dit heeft nog nooit iemand voor ons gedaan, wat een luxe.” Tijdens de high-tea vertelden mevrouw Wittink en Marijke over hun geschiedenis. Communiceren met Marijke gaat echt prima als je gewoon moeite doet om te luisteren. Er zit geen zielige gehandicapte bij ons aan de tafel, maar een grappige, eigenwijze, zelfstandige vrouw die heel goed weet wat ze wil, maar helaas gevangen wordt gehouden in haar eigen lichaam. Van Klundert door naar De Vest voor een voorstelling van het Wintercircus Arlette Hansons. Messen, hoeden en acrobaten vlogen door de lucht. De geitjes, teckels en clowns stolen de harten van onze dames. Zij hebben genoten van al het circusgeweld. Zo heeft Gouden Dagen Alkmaar-Noord geen wens kunnen vervullen, maar wel een vrolijke herinnering gemaakt.

gouden-dagen-alkmaar-noord

Gouden strandwandeling

Gouden strandwandeling

Gouden Dagen Alkmaar-Noord heeft donderdagavond de 1e wens kunnen vervullen. Mevrouw Poelstra (91 jaar) had als wens om het strand tussen Camperduin en Petten te kunnen bekijken. De laatste keer dat zij überhaupt op een strand was geweest is 18 jaar geleden! Tijd om daar verandering in te brengen en mevrouw Poelstra te laten genieten van zand tussen de tenen.

We kunnen het simpel doen, of spectaculair…. In een limousine naar Camperduin

Mevrouw Poelstra mocht eerst over de rode loper op weg naar Dita om in een waanzinnige witte limousine van Big Limo by Dita te stappen. Uiteraard ondersteund en geflankeerd door de Golden Girls Elles & Karen. En daar gingen ze. Uitgezwaaid door wijkbewoners en begeleid door 5 fantastische motoren van Stichting 2Wheels4Wings op weg naar Camperduin. Wat een bekijks had de limousine met de motoren onderweg. In Camperduin kon mevrouw Poelstra een beetje bijkomen met koffie en gebak in Strandpaviljoen Struin. Ze liet echter zien dat iemand van 91 jaar nog behoorlijk kwiek en alert is, want bij binnenkomst was zij al gelijk nieuwe Gouden Dagen donateurs aan het werven! En door naar Petten, naar het strand, op het strand, op blote voeten, met blote voeten in het zand en in de zee. Het werd een heerlijke strandwandeling met een glimpje zonsondergang. Als herinnering zand meegenomen voor thuis. Het was een prachtavond!Bedankt Dita en 2Wheels4Wings voor jullie begeleiding en betrokkenheid! Bedankt Struin voor jullie gastvrijheid!

Gouden zuurkooltocht

Gouden zuurkooltocht

Gouden Dagen Alkmaar-Noord heeft zaterdagmiddag 7 oktober een echte Alkmaarse wens van Bets Bronsveld kunnen vervullen: gezamenlijk Alkmaar Ontzet vieren met een zuurkoolmaaltijd. Er zijn vele ouderen die zich verbonden voelen met Alkmaar en Alkmaar Ontzet, maar niet meer in gelegenheid zijn om dit in de stad te vieren. Daar moest verandering in komen vond Bets en samen met Gouden Dagen Alkmaar-Noord organiseerde zij twee zuurkoolvaarten.

Door Bak Reizen werden 80 senioren opgehaald bij wijksteunpunt De Hofstaete en gebracht bij het Accijnstorentje, waar zij hartelijk werden opgewacht door de bemanning van Alkmaar Cruises. Aan boord van de Amalia werd het Stedenlied Alkmaar luidkeels meegezongen, gesmikkeld van het 8 October Vereeniging gebakje en getoost op onze stad.Helaas was het weer ietwat mistroostig, maar de sfeer aan boord was optimaal. Zeker toen de door Harvey’s BBQ bereide overheerlijke zuurkool met worst werd geserveerd. Want zonder zuurkool is het geen echte viering. Bets straalde de hele middag en genoot intens. Zij hoopt dat door haar wens er structureel een Alkmaar Ontzet viering voor ouderen wordt georganiseerd.Gouden Dagen Alkmaar-Noord heeft deze wens kunnen vervullen door de royale donatie van de Pius Stichting, Bak Reizen, Alkmaar Cruises, Harvey’s BBQ, de 8 October Vereeniging en de inzet van onze gouden vrijwilligers.

 

Gouden marineschip

Een vaardag op de P840

De digitale klok geeft aan: 07.00 uur. Ik zit aan het ontbijt, en luister naar het weerbericht: Hier volgt de weersverwachting voor woensdag 20 september 2017:“Vandaag kan er vooral in de ochtend nog hier en daar neerslag vallen. Voor de regio Noord-Holland wordt een temperatuur van 16 °C verwacht, in de middag toenemend tot 17°C met een zonnetje. De wind is W/ZW, met een kracht van 2 tot 3.” Geen slecht vooruitzicht om vandaag op zee te varen, denk ik en ga verder met mijn ontbijt.

Het is een uur later die ochtend, even over achten, als ik met mijn auto op het parkeerterrein bij het appartementencomplex sta te wachten op de komst van Nico Ursem, met wie ik die dag een vaartocht ga maken op het patrouillevaartuig Zn.Ms. Holland (P 840) van de Koninklijke Marine. Nico komt met een ‘big smile’ vanuit de hal van het complex waar hij woont naar mij toegelopen. De voorpret die we samen hebben gehad over deze dag was al geweldig, maar nu Nico op het punt staat om zijn grote wens in vervulling te zien gaan, is zijn hele lichaam in feeststemming. Wanneer we elkaar begroeten, zegt hij: “Een mooie dag om te varen, maar de wind mag wel wat ruimen”.

Als we vertrekken zwaait hij nog even naar Helga, zijn grote liefde, en draaien de rotonde op. Op tijd en met een rustig gangetje rijden we vanuit Alkmaar naar Den Helder. Om precies te zijn de Nieuwe Haven, bolwerk van de Koninklijke Marine. Aldaar aangekomen moet er worden ingecheckt bij de beveiliging. Wanneer alles in orde is, mogen we verder rijden naar steiger 17. Bij die steiger aangekomen zien wij de Holland afgemeerd liggen en maken ons gereed om aan boord te gaan. Na eerst nog wat foto’s te hebben gemaakt van onszelf en van het schip, waarmee wij binnen afzienbare tijd zeewaarts zullen gaan, lopen we gezamenlijk naar de valreep om aan boord gaan.

Halverwege de valreep vindt tussen Nico en de eerste officier van het schip een leuk gesprek plaats, gevolgd met de wens dat Nico een mooie dag aan boord zou beleven. Boven aan de valreep aangekomen, werd wederom een persoonscheck gedaan, hierna konden wij onze eerste stap aan boord zetten! Met koffie en koek hebben wij samen rondgelopen over het helikopterdek, en zo nu en dan contact gehad met andere gasten die ook door de Koninklijke Marine waren uitgenodigd. Na enige tijd werden alle gasten op het helikopterdek bij elkaar geroepen en werd door de ‘chef de equipage’ uitleg gegeven over de vaardag en wat wel en niet mocht. We kregen allen een set oordoppen aangereikt en als laatst werden de gasten ingedeeld in groepen voor de rondleiding over het schip. Nico en ik werden ingedeeld bij groep 1.

Inmiddels kwam er beweging in de Holland, die op eigenkracht (met twee sleepboten achter de hand), vanaf steiger 17 richting Noordzee voer. De vaardag aan boord van Zr.Ms. Holland was begonnen! Nadat we buitengaats waren begon de rondleiding en tevens het eerste spannend moment. Drie smalle steile hoge trappen naar boven moesten worden genomen. Voor Nico, zo bleek gelukkig, geen probleem. Als een geroutineerde matroos nam hij de trappen of het dagelijks werk was.

Tijdens de rondleiding hebben we heel wat van het schip gezien, o.a. de slaapvertrekken die de bemanningsleden nu hebben. Heel wat anders als in de tijd dat Nico op een van Hr.Ms. schepen verbleef. Meestal waren de slaapververtrekken toen ingericht voor 24 of meer personen. Nu zijn het hutten met vier slaapplaatsen. De brug was voor Nico ook een grote verrassing. Het stuurwiel ontbrak, daarvoor in de plaats waren twee zwarte handgrootte knoppen. De bemanning van de brug bestaat uit één officier van de wacht en één roerganger die tevens uitkijk is. Dat kan gemakkelijk want de Holland en haar zusterschepen beschikken over een geautomatiseerd navigatiesysteem. Nico had heel wat vragen en liet ook weten dat hij roerganger en… haven- roerganger was geweest o.a. op fregatten. Leuke technische gesprekken waren het vervolg.

Verder werd ons uitgelegd dat door de enorme automatisering, schepen van de Holland klasse, met een geringe bemanning van 52 personen de wereldzeeën kunnen bevaren. En dan te weten dat de Fregatten, waarop Nico o.a. gevaren heeft, zo’n 160 of meer bemanningsleden had. Na wat foto’s te hebben gemaakt op de navigatiebrug werden we uitgenodigd te gaan eten in het dagverblijf. Weer drie steile trappen af en een wandeling door bakboords whalegang, om in het dagverblijf (ook wel cafetaria genoemd) te komen. Hier was een buffet, waar je met je bord langs liep, en aan het eind van het buffet was het bord gevuld met de marine rijsttafel (blauwe hap) die ons goed heeft gesmaakt. Opvallend was dat de gehele bemanning dus ook officieren en onderofficieren in de rij stonden voor het buffet. Daar was in onze tijd geen sprake van! In die tijd werden de officieren en onderofficieren, bediend aan gedekte tafels in respectievelijk de Longroom (dagverblijf van de officieren) en de Goudenbal (dagverblijf van de onderofficieren).

Na het eten werden we uitgenodigd om ons te verzamelen op- en achter het helikopterdek voor het aanschouwen van een aantal demonstraties. De uitgereikte oordoppen kwamen goed van pas. De demonstratie begon met “man over boord”, op het water dreef zichtbaar een persoon. Een motorsloep werd via de davit te water gelaten en twee matrozen haalde de drenkeling (het bleek een pop te zijn) uit het water en weer aan boord.

Vervolgens vloog een F16 vanuit duikvlucht vervaarlijk laag, met het nodige geraas van de straalmotor, langs en over het helikopterdek. Zelfs voor de bemanning bleek dit zeer spannend te zijn. Gelukkig hadden we de oordoppen in. Hierna werden een aantal demonstraties gegeven waarbij personen en goederen vanuit een helikopter via een lijn op het helikopterdek werden geplaatst en weer omhoog getakeld. Dat alles al varend. ‘Wat een vaklui’ hoorde ik Nico zeggen tijdens de demonstraties. En dat is ook zo, want bij de Koninklijke Marine heeft iedereen zijn eigen taken en daarin is hij of zij goed opgeleid en getraind.

Zoals bij alles wat gezellig, goed of leuk is, kwam ook aan deze vaardag een einde. Op de terugweg naar de marine haven in Den Helder was er gelegenheid, in het zonnetje, van gedachte te wisselen met bemanningsleden en andere gasten, Nico heeft daarvan goed gebruik gemaakt. Nadat de Holland weer goed was vastgelegd, hebben wij afscheid genomen van een aantal, inmiddels bekende bemanningsleden, en Zr.Ms. Holland verlaten om met de auto terug naar Alkmaar te rijden.

Ik overdrijf niet als ik vaststel dat het voor Nico een onvergetelijke dag is geworden waarbij zijn grote wens: ‘nog eens op een modern marineschip te varen’, geheel in vervulling is gegaan. Zijn gevoelens voor de marine uit zijn tijd bleken nog steeds deel van hem te zijn. Op deze dag heeft Nico de voor hem bekende sfeer van het actieve marine leven weer geproefd. En niet te vergeten  de vele indrukken die hij heeft opgedaan en die hij met het verleden heeft kunnen vergelijken.

Kortom, deze dag was voor Nico veel meer dan alleen een vaardag!

Oudhollandse Poffertjes-middag

Oudhollandse Poffertjes-middag

Gouden Dagen Alkmaar-Noord heeft zaterdagmiddag 26 augustus de 2e wens kunnen vervullen. Mevrouw Thijssen had als wens om met de bewoners en de bezoekers van Senioren Wijksteunpunt De Hofstaete eens ouderwets gezellig poffertjes te eten in de tuin. Dat vonden wij van Gouden Dagen Alkmaar-Noord een mooie gedachte, een wens niet alleen voor haarzelf, maar eentje om heel veel mensen blij te maken.

Spontaan kwam Fred van Poffertjeskraam-huren zich aanmelden met een prachtig aanbod: hij zou met zijn poffertjeskraam langskomen en 2 uur lang belangeloos poffertjes bakken. En nee, wij hoefden niet te zorgen voor bordjes, vorkjes, servetten, roomboter en poedersuiker, dat nam hij mee. Een aanbod om van te smullen.

Dankzij de tafels van Vrienden van de Vijfhoek kon er een gezellige lange tafel in de tuin van De Hofstaete gemaakt worden. Vele vrijwilligers van Gouden Dagen Alkmaar-Noord en De Rietschoot hebben geholpen met het opbouwen en versieren van de tuin en kon het poffertjes-feest bijna beginnen. Al snel kwamen de senioren met of zonder rollator of booster polshoogte nemen en zochten een plekje aan de tafel uit. Ongeveer 50 bewoners en vaste bezoekers van De Hofstaete zaten klaar voor mevrouw Thijssen. Tijd om de aanstichtster van deze mooie middag officieel op te halen en de bakplaat op te stoken.

De vrijwilligers liepen heen en weer om iedereen te voorzien van versgebakken poffertjes of een drankje. De heerlijke appelsap, jus d’orange en melk is gesponsord door Jumbo J. Naberstraat (Daalmeer) en werd in toepasselijke gouden bekers ingeschonken. De middag werd muzikaal omlijst door het duo Kluts&Kwijt die met kleine intieme liedjes begeleid door ukelele, mondharmonica, accordeon en piano aan de tafel mini-concerten gaven.

In de tuin werd gegeten, gekletst, gedronken, gelachen en gezongen. Het was een prachtige middag. Of zoals mevrouw Thijssen zei: “Ik heb zo genoten, ik ga dit volgend jaar nog een keer wensen, want ik vond het zó gezellig.”

Max Verstappen ontmoeten (niet kunnen vervullen)

Max Verstappen ontmoeten

Helaas heeft Gouden Dagen Alkmaar-Noord deze wens niet kunnen vervullen.
Een ontmoeting met Max zelf was lastig te organiseren, maar Tim en Tom Coronel boden aan om met de wenser een echt race-ritje op het circuit te maken. Helaas liet de gezondheid van de wenser het niet meer toe om deze reis te maken en hebben wij afscheid van hem moeten nemen.