Gouden Dagen Nederland

Gouden Dagen Nederland is het goede doel voor ouderen. Wij maken ons hard voor de kwaliteit van leven van ouderen. Want juist ouderen hebben te maken met verliezen die onomkeerbaar zijn. Als je niet meer mobiel bent, je gezondheid slechter wordt en/of veel mensen om je heen hebt verloren, worden mooie momenten zeldzaam. Aandacht is het sleutelwoord in onze aanpak… zodat iemand zich gezien en gehoord voelt.

Geef ouderen in uw buurt een onvergetelijk moment

Gouden Dagen Alkmaar-Noord

Vanaf 1 mei 2017 is het Gouden Dagen programma van start gegaan in Alkmaar-Noord.

Door de uitvoering van Gouden Dagen in het Senioren Wijksteunpunt De Hofstaete willen wij graag zoveel mogelijk ouderen in Alkmaar-Noord bereiken met een mooi activiteitenaanbod. Het Gouden Dagen programma bestaat uit vier pijlers:

  • Gouden Wensen
  • Gouden Koffie
  • Gouden Cultuur
  • Gouden Natuur

Waarom is Gouden Dagen noodzakelijk?

Het aantal ouderen in Nederland groeit en meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. De zelfredzaamheid wordt minder, de zorg die ze krijgen is beperkt en mogelijkheden om zelf actief te blijven zijn niet altijd voorhanden. In het drukke dagelijks leven is de tijd om naar elkaar om te zien beperkt en soms is het ook moeilijk in te schatten of iemand zit te wachten op wat extra aandacht. Maar we hebben het allemaal nodig. En aandacht helpt… helemaal als je een dagje ouder wordt en belangrijke mensen om je heen wegvallen.

Een belangrijke uitdaging in het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen, ligt in het vinden en bereiken van de kwetsbare groep. Dit zijn mensen die in de regel niet zelf aankloppen en niet herkennen en/of erkennen dat ze een helpende hand kunnen gebruiken. Daarom is de samenwerking met wijkcentra, zorg- en welzijnsinstellingen zo belangrijk. Zij hebben een buurtfunctie en bereik in de wijk door een ontmoetingsplek en/of koffiegelegenheid én door een dienstenpakket (met bv. thuiszorg) waarmee zij bij de ouderen in de wijk komen.

Gouden Wensen

Nog één keer terug naar het huis of de plaats waar u bent opgegroeid, naar het café waar u uw overleden partner voor het eerst hebt gezien, of ervaren hoe het is om te vliegen in een luchtballon? Het zijn eenvoudige, maar ook betekenisvolle óf laatste wensen. Want als je niet meer mobiel bent, je gezondheid slechter wordt of je veel mensen om je heen hebt verloren, is het niet meer vanzelfsprekend dat wensen nog uitkomen. Gouden Dagen laat individuele, maar ook groepswensen uitkomen.

Laat uw Gouden Wensen aan ons weten via de wensboom in het Senioren Wijksteunpunt De Hofstaete, of via het online contactformulier.

Gouden Koffie

Maandelijks vindt Gouden Koffie plaats bij het Senioren Wijksteunpunt De Hofstaete. Komt u ook langs bij een Gouden Koffiemoment voor een gratis bakje koffie?

De waarde van samen koffie drinken? Onbetaalbaar als het niet meer vanzelfsprekend is! Dit geldt voor veel ouderen die een partner zijn verloren, waarbij vrienden zijn weggevallen en familie ver(der) weg woont. Met Gouden Koffie brengen we mensen bij elkaar.

Gouden Koffie is een structureel en laagdrempelig koffiemoment waar ouderen gratis aan kunnen schuiven. Het is gezellig, mensen gaan met elkaar in gesprek en luisteren naar elkaar óf naar een speciale gast. En bij gelegenheid vinden Gouden Koffiemomenten plaats op bijzondere locaties.

Gouden Cultuur (zie ook De Gouden Langspeelplaat)

Kunst en cultuur laat niet onberoerd, of je nu 30 of 80 bent. Zelf aan de slag zijn of kijken naar het werk van anderen verbindt. En cultuur is goed voor de gezondheid: fysiek én mentaal.

Een oud jazzconcert bezoeken of zelf nog één keer op het podium staan? Zelf aan de slag met muziek of kunst? Of genieten van het werk en/of optreden van anderen. Ieder mens is uniek, met eigen talenten, wensen en behoeften. Met Gouden Cultuur kunnen ouderen hun eigen talent (opnieuw) gebruiken en genieten van het talent van anderen. Of het nu gaat om zang, toneel, kunst of muziek… Gouden Cultuur brengt mensen met een gedeelde interesse dichter bij elkaar.

Gouden Cultuur is een cultureel aanbod gericht op ontmoeting. Het wordt mogelijk gemaakt door de beste aanbieders van cultureel aanbod voor ouderen, door (financiële) steun, lokale samenwerking én de inzet van talloze vrijwilligers.

Laat uw Gouden Cultuurwens aan ons weten via de wensboom in het Senioren Wijksteunpunt De Hofstaete ( of via het contactformulier).

Gouden Natuur

Het buitenzijn, een wandeling in het bos, de beleving van seizoenen… Heerlijk! Maar als het lopen slechter gaat, is dit niet meer vanzelfsprekend. Helaas geldt dit voor veel ouderen. Natuur en buitenzijn is echter goed voor een mens. De geur en/of kleur van planten en bloemen is fijn, het beleven van seizoenen is mooi en buitenzijn nodigt uit tot beweging en tot een praatje. Met Gouden Natuur willen we ouderen met ‘groene vingers’ gelukkig maken. Roept de natuur u ook?

Gouden Natuur is bedoeld voor ouderen die graag willen genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Samen met anderen, in de buitenlucht óf op locatie als dit prettiger is. Het wordt mogelijk gemaakt door (financiële) steun, lokale samenwerking en de inzet van vrijwilligers.

Laat uw Gouden Natuurwens aan ons weten via de wensboom in het Senioren Wijksteunpunt De Hofstaete ( of via het contactformulier).