Improvisatietheater Koedijk “Koe Vangt Haas”

door Erica van Stralen / Coedijcker Ban nr 61, maart 2019

Op zondagmiddag 31 maart 2019 was in de Rietschoot in Koedijk de allereerste voorstelling van Theatersportteam Koe Vangt Haas. Zij maken een volledig geïmproviseerde voorstelling waarbij het publiek mag meebepalen hoe de scenes verlopen. Theater vanuit het niets. Laat je verrassen!

Geplande voorstellingen:

Voor het seizoen 2019-2020 zijn de voorstellingsdata:

  • Zondag 27 oktober 2019 – i.s.m Cacao Impro
  • Zondag 1 december 2019 – i.s.m  Nautisch Kijken
  • Zondag 26 januari 2020 – i.s.m  Parnassos
  • Zondag 1 maart 2020 – i.s.m  Het Publyk
  • Zondag 29 maart 2020 – i.s.m  Dogma

Aanvang altijd om 14.00 uur

Dus iets nieuws in Koedijk?
“Ja!” Een theatersportteam. We heten Koe Vangt Haas en zijn sinds september vorig jaar elke vrijdagavond met een enthousiaste groep mensen aan het trainen”

Theatersport? Trainen?
“Klopt. Het klinkt als een sport, maar we hebben het toch echt over theater. Toneel. Toneel. De optredens zijn in de vorm van quasi-competitieve wedstrijden, waarbij twee teams om beurten een geimproviseerde scene spelen. De jury en het publiek bepalen wie dat het beste deed. Zo heb je aan het einde van de avond een ‘winnaar’. Vandaar de term theater’sport’.

Geimproviseerd?
“Alles wat het publiek ziet wordt ter plekke door de spelers bedacht, geïmproviseerd. De mensen in de zaal mogen daar in meebeslissen, door suggesties te geven. Het publiek bepaalt voor een deel waar de scene over zal gaan.”

De voorstelling is ook geschikt voor kinderen vanaf een jaar of veertien, dus jong en oud is welkom. We starten om 14.00 uur, de zaal is open vanaf een half uur voor aanvang.

Interactief
De spelers weten dus van te voren niet wat ze gaan spelen. Het verhaal ontstaat ter plekke. Dat is erg verrassend.Dat geldt voor de acteurs maar natuurlijk ook het publiek. Bovendien: elke scene en elke voorstelling is daardoor uniek.

Daarom ook de naam Koe vangt haas?
“Precies! Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, zegt het spreekwoord. Iets is niet te voorspellen, je weet niet hoe iets gaat lopen. Net als bij improvisatietheater, dus. En in de naam zit natuurlijk ook de verwijzing naar Koedijk. We zijn echt een koedijks team, met daarin veel spelers die ook in Koedijk wonen. We trainen in de Zandloper en gaan dus optreden in de Rietschoot.

Optreden in de Rietschoot?
“Op 31 maart hebben we een speciaal optreden. Het is voor veel van de spelers de eerste keer dat zij optreden en daarom hebben we dit keer onszelf als ‘tegenstander’. Dus in beide teams zitten leden van Koe Vangt Haas. Uiteraard geven we -als Koedijks team- onze voorstelling in de Rietschoot. In overleg hebben we voor volgend seizoen vijf optredens gepland op de zondagmiddag. Dan nodigen we telkens een ander team uit om samen met ons een middag entertainment te verzorgen.”

Improvisatietheater Koedijk ‘Koe Vangt haas’ is online te vinden op: https://www.cowcatcheshare.com/