Maak de autoruit ijsvrij en voorkom een boete

De laatste Elfstedentocht is nagenoeg een generatie geleden. We kijken uit naar schaatsen op natuurijs, maar hebben een grote hekel aan het krabben van onze autoruiten. Het kan een hoop schelen tóch een paar minuten de ruiten ijsvrij te maken. Niet krabben is geen optie: rijden met slecht zich is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook een forse boete opleveren.

bevroren-autoruiten

Boete 370 euro

Met ruiten krabben bedoelen we niet alleen de voorruit. Ook de zijruiten moeten ijsvrij worden gemaakt. Een automobilist is verplicht om voldoende zicht naar voren en opzij te hebben. De politie adviseert daarom de voor- en achterruit, de zijramen en de buitenspiegels voor het rijden goed schoon te maken. De standaard boete is € 230 en voor de spiegels komt daar nog eens € 140 bovenop.

Krabber of ontdooispray

Je autoruiten ijsvrij maken kan met een krabber of met een ontdooispray. Gebruik je een krabber – te koop voor slechts één euro – zet deze dan schuin op het glasoppervlak. Dat is de beste manier om het ijs snel te verwijderen. Vergeet ook niet je achterruit! Heb je haast in de ochtend? Neem dan de avond voor vertrek al enkele maatregelen. Zet je ruitenwissers op steuntjes zodat ze niet vastvriezen aan de ruit. Ook handig: je ruit bedekken met een anti-ijsdeken, een stuk karton of een mat. Dan hoef je de voorruit al niet te krabben.

Geen heet water

De motor eerst starten voordat je gaat krabben is geen goed idee. De verwarming blaast pas warme lucht bij een warme motor. Gooi ook vooral geen heet water over je voorruit. Je ijskoude ruit kan door de plotselinge temperatuurwisseling breken of barsten en dat wil je niet. Kortom: geef 1 euro uit, maak je ruiten ijsvrij en voorkom torenhoge boetes.