Retteketet Raket en Olé Olé OLA

Winterjas uit en ijsjes aan

Van nachtvorst op naar mooi lenteweer. Tijd voor ijsjes! Bij De Rietschoot kun je niet alleen terecht voor een lekker patatje, maar nu ook voor een overheerlijk OLA ijsje. De klassiekers Raket en Cornetto tot de Magnum ‘White Chocolate & Cookie’, wij hebben ze allemaal!

Jamin begon in Nederland

In 1887 begon Jamin met het maken van ijs. Werd ijs vroeger vooral door kinderen gegeten, inmiddels eet iedereen het van jong tot oud. Er zijn inmiddels vele soorten ijsjes op de markt gekomen: Dubbeldik, Raket, Cornetto, Split, Calippo en de Magnum.

Hoewel in de negentiende eeuw al plakken ijs aan de deur werd verkocht, begint de echte opmars van ijs in de twintigste eeuw. De Amerikaan Frank W. Epperson ontdekte bij toeval de ijslolly toen hij zijn drankje met een stokje erin buiten liet staan. De volgende dag was het drankje bevroren en kwam de man op het idee van de ijslolly. In Nederland begint Jamin, toen nog een chocolade- en suikerwerkfabriek, met het maken van ijs. Pas in 1929 komt er stevige concurrentie als de Verenigde Amsterdamsche Melk Inrichting (VAMI) met voorverpakte fabrieksijsjes komt.

OLA

Het succesverhaal van OLA begint op 3 februari 1956, met de oprichting in België. De naam OLA komt van het margarinemerk Hola. Drie jaar later is in Nederland het eerste OLA ijsje verkrijgbaar: de Fruti, een fruitig waterijsje. Als Unilever in 1960 ijsfabriek de Hoop in Onnen koopt, start ook de productie in Nederland. In de jaren daarna neemt OLA nog verschillende andere ijsbedrijven over, waaronder VAMI, De IJsunie, Caraco en Davino. Zo wordt de basis gelegd voor dé ijsmaker van Nederland.

Raket

In 1962 wordt de Raket gelanceerd: een waterijsje van frambozen, sinaasappel en ananas. In 1965 gevolgd door de Split, vanille roomijs onder een laagje sinaasappel waterijs. De Raket is het meest verkochte ijsje van Nederland. Hiervan worden er ongeveer 30 miljoen per jaar gegeten. En dat terwijl er pas in 2002 bij het 40-jarig bestaan van de Raket voor het eerst reclame werd gemaakt voor dit ijsje.