Ruud Groenewegen

Ruud Groenewegen is een veelzijdig beeldhouwer, die zich op een breed vlak heeft ontwikkeld. Hij maakt beelden van bruine albast, Portugees marmer en serpentijn. Een belangrijk onderdeel van zijn werk is het zoeken naar vorm, kleur en structuur.

Toen Ruud op 65-jarige leeftijd met pensioen ging zocht hij een hobby en vond deze in het creatief bezig zijn met steen. Na een aantal lessen beeldhouwen kwam hij erachter dat hij de verborgen gave had om de creatieve spinsels van zijn hersenen om te zetten in beelden die hij creëerde vanuit stukken/brokken steen. Omdat marmer harder is dan speksteen, heeft hij gekozen voor Portugees marmer.

Portugees marmer

Vanwege de prachtige lichtval, vastheid en homogeniteit is Portugees marmer een veel gebruikte steensoort voor beeldhouwkunst. Door met marmer te werken geeft Ruud juist aan dat hij zich overgeeft aan een bepaalde traagheid – het kan juist niet zo snel gaan. Als kunstenaar kan Ruud niet zomaar de gewenste vorm afdwingen van of uit de steen. Hier zal hij de tijd voor moeten nemen, hier komt de creatieve geest in hem tot zijn recht, wat het juist zo bijzonder maakt.

  

Routekaart

Download hier de plattegrond van de Kunstroute of haal deze (vanaf 3 september) op in De Rietschoot of Wijksteunpunt De Hofstaete. Iedereen is van harte welkom op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur.

Plattegrond Kunstroute 06

Wijksteunpunt De Hofstaete
Daalmeereiland 40
1827 KX Alkmaar