Verkiezingen: Waterschap

Dit regelt het waterschap allemaal voor u.

Geen idee wat een waterschap doet of waarom u dat belangrijk zou moeten vinden? U bent niet de enige. En toch mag u op woensdag 20 maart gaan stemmen op de mensen die ons Nederlandse waterbeleid bepalen. En dat is niet niks! Dit is wat het waterschap allemaal voor u regelt, waar u misschien nog niet van wist.

Zorg voor de hoeveelheid water

U heeft vast wel eens een sloot of plas gezien met een te hoog of te laag waterpeil in droge of juist natte perioden. Grote kans ook, dat dit probleem daarna is opgelost en u eigenlijk geen idee hebt hoe. Dat hoeft ook niet, want daar zijn de experts van de waterschappen voor. Zij zijn verantwoordelijk voor de regeling van het oppervlaktewater in een bepaald gebied. Dat kan bijvoorbeeld worden geregeld door een juiste aan- en afvoer van water.

Zwemwater controleren

Niets fijner dan op een hete zomerdag een plons nemen in natuurwater, toch? Gelukkig ligt Nederland vol beken en meren waar wij heerlijk af kunnen koelen in de zomer. Maar het is wel belangrijk dat de kwaliteit van dat water wordt gecontroleerd. Zo weet u bijvoorbeeld zeker dat er geen blauwalg in het water zit; daar kan men immers ziek van worden.

Het controleren van al dat zwemwater is één van de taken van het waterschap. Bovendien hebben we de Zwemwater App ook te danken aan het waterschap, waarmee u kunt controleren of het water in uw stad of wijk schoon genoeg is om een duik te nemen.

Toilet- en douchewater schoon houden

Nederland is een land vol water. Om ervoor te zorgen dat we allemaal droge voeten houden, en dat er bovendien schoon en voldoende water beschikbaar is, zijn er de waterschappen. U kunt op 20 maart kiezen wie die waterschappen gaan vertegenwoordigen voor ons.

Zo zorgen de experts van de waterschappen bijvoorbeeld voor de zuivering van rioolwater. Wanneer u het toilet doorspoelt of een douche neemt, dan moet dat water ergens heen. Het waterschap regelt dat afvalwater wordt gezuiverd, zodat het schoon genoeg is en terug kan naar de natuur. En dat is weer goed voor ons allemaal!

Dijken beheren

Dijken zijn ontzettend belangrijk voor ons land. Zonder deze constructies zou een groot deel van Nederland onder water komen te staan. Bovendien is niet elke dijk hetzelfde. Om deze complexe structuren te beschermen en onderhouden zijn er dus experts nodig; de waterschappen. Want het waterschap is verantwoordelijk voor het beheren van onze Hollandse dijken. Dit houdt in dat zij verantwoordelijk zijn voor schade herstellen maar bijvoorbeeld ook het onderhoud zoals gras maaien op de dijken.

20 maart: Stemmen tijdens de Waterschapsverkiezingen

Op 20 maart 2019 mogen we naar de stembussen voor de Waterschapsverkiezingen. Natuurlijk is het altijd belangrijk om te stemmen wanneer het mag, maar juist bij deze verkiezingen wordt de waarde van een stem uitbrengen nog wel eens onderschat. De hoogte van de waterschapsbelasting staat immers vast, toch? Klopt, maar wat het waterschap in uw regio met dat geld doet, staat niet vast, daar heeft u invloed op.

Door de droogte van 2018 en de bloedhete zomer is alleen maar duidelijker geworden hoe belangrijk ons waterbeheer is. Maar ook zaken als klimaatverandering en nieuwe technieken om met water om te gaan komen tegenwoordig om de hoek kijken bij het bepalen van het waterbeleid. Kortom; nu meer dan ooit is het belangrijk om te stemmen bij de Waterschapsverkiezingen.

Stem daarom op 20 maart bij de Waterschapsverkiezingen.

Stemlokalen

De Rietschoot en De Hofstaete doen dienst als stemlocatie. U kunt van 7.30 tot 21.00 uur stemmen in De Rietschoot of De Hofstaete.

Meer informatie?

Kijk op www.elkestemtelt.nl

www.waterschapsverkiezingen.nl